![]() |
Kanlıdivane Antik Şehri görülmesi gerekenler yerler listesinde ilk sırada |
En güzel ve en yaşanılır sahil şehirlerinden Mersin, son günlerde turizmde yeni bir marka yaratmaya hazırlanıyor. Antalya kadar güzel sahillere sahip olmasına rağmen bu zamana kadar bu avantajını kullanamayan Mersin, bundan sonra hem tarih hem de deniz turizmiyle adından söz ettirecek. Şehirde gezilecek, görülecek çok yer olmasına rağmen bugüne kadar bu potansiyelinin değerlendirememiş. Mersin ve turizm deyince ilk akla gelen yerlerden bir Kız Kalesi. İstanbul’daki Kız Kulesi’nin bir benzeri olarak yapılan Kız Kalesi denizin içine inşa edilmiş ve benzer bir hikayeye sahip. Kız Kulesi’nden tek farkı ise uzun yaz ayları boyunca tatilcilerin böyle bir manzara eşliğinde deniz girmesine yardımcı olmasında. Kız Kalesi’nin bulunduğu sahil etrafında küçük oteller bulunuyor. Beklentilerinizi çok yüksek tutmayın ama kalacak yer ararsanız bu oteller yardımınıza koşuyor. Yazlık yerlerinden olan Akkum, Limonlu, Erdemli ise denize girebileceğiniz yerler arasında. Yazın 40 dereceyi geçen sıcaklardan kaçan Mersinlilerin yazlıkları da bu bölgelerde bulunuyor.
Zeus’un yolu buradan da geçti
Sadece deniz kum ve güneşli bir tatil hayal etmiyorsanız bir tatil ve kültür de arıyorsanız Mersin’de daha fazlası da var. Antalya- Silifke Yolu yönünde ilerlediğinizde Cennet -Cehennem karşınıza çıkıyor! Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru denen bu iki yer bir arazinin ortasında binlerce metre derinliğinde iki ilginç çukurdan oluşuyor. Bu çukurlara bir yer altı akarsuyunun yol açtığı biliniyor. Ancak rivayetlere göre tanrılar kralı Zeus, alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon'u burada bir kavgada yenip, onu Etna Yanardağı'nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapsettiğine inanılıyor. Çukurun alt bölümlerine doğru bir mağara kilisesi de dikkat çekiyor.
Cennet ve Cehennem Çukuru’nun biraz ilerisindeki Astım Mağarası hem derinliği hem de şifa sunan özelliğiyle dikkat çekiyor. Astım hastalarına iyi geldiğine inanılan bu yeri sağlık amacıyla ziyaret edenlerin sayısı da bir hayli fazla. Bitmek bilmeyen dik merdivenlerden aşağı inebiliyorsanız kendinizi şanslı sayın. Eğer kalp sorununuz varsa dik ve dar merdivenlerden inmeyi göze alamayabilirsiniz.
![]() |
Astım Mağarası sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor Şifa bulmak isteyen astım hastaları da mağaranın yolunu tutuyor |
Kanlıdivane Ören Yeri ve Antik şehri de Mersin’in tarihine ışık tutuyor. Açıkçası buraya gelirken Mersin’de böyle bir tarihi şehirle karşılaşacağım aklıma bile gelmezdi. Bir açık hava müzesi niteliğindeki yer eminim çok az tanınıyor. Yeterli tanıtım çalışmaları yapılmadığından bölge insanı gelen misafirlerini getiriyor. Benim gittiğimde yabancı turist yok denecek kadar azdı. Olanlar da tarihçiler ya da gerçekten tarihe meraklılar olmalı. Ancak Tarsus’taki turizm hareketleriyle birlikte burası da gelişeceğe benziyor.
Tantuni, gözleme, sıkma börek
Mersin'in en ünlü lezzeti tantuni |
Kanlıdivane’ye giderken yol üzerinde bölgenin özel lezzetlerinden gözleme ya da ‘sıkma börek’çilerle karşılaşacaksınız. Mutlaka deneyin. Yeme –içme kültürüyle ise Mersin gastronomide Antalya’nın de önüne çekerek bir fark yaratabilir. Bölgenin en ünlü lezzetlerinden tantuniyi denemeye değer. Başka yerde yediklerinize benzemediğine iddiaya girilebilir. Et bölgenin vazgeçilmez tatları arasında. Ciğerci Apo’da şiş ciğerin tadına bakmanızı tavsiye ederim. Restoranlarda çok fazla sunulmuyor ancak Mersin’in ev yemeklerini de tatmalısınız. Haşlanarak yapılan içli köfte, yuvalama çorba ve daha neler neler. Bunun için en iyisi bir eve misafir olun.
![]() |
Sakın Narlıkuyu'ya uğramadan dönmeyin! Burası gerçek anlamda cennetten bir köşe |
Eğer balık seviyorsanız bunun için tavsiye edilecek ilk yer Narlıkuyu. Yazın denizin içine kurulan masalarda ayaklarınızı denize sokarak yemek yiyebilirsiniz. Burada lagos balığını mutlaka deneyin, ayrıca bölgede Arap patates olarak bilinen limonlu ve sarmısaklı patates kızartmasını da başka bir yerde bulamayacağınızı söylemekte yarar var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder